Biomedecine laboratories (CRBS), Strasbourg, France

Seven levels, 12,000 sq.m. of laboratories, including an animal unit… The CRBS has opted for a very compact layout. Surrounded by a “researchers ring”, its open central atrium forms the heart of the building: it allows natural passive ventilation and highlights the life of the laboratory. Its glass roof is open to the sky and the roofs of Strasbourg, magnified by a “periscope” that reflects their image onto the ceiling. Adopting the outline of neighbouring nineteenth century city blocks and the historic Petite France district, the CRBS stands out thanks to its volumetrics and its “pixelated” facade, enlivened by colours of different shades.

Low Energy Building

Team

Director

Denis Bouvier

Project leader

Hélène Bottarel

Team

Vivien Pillot, Adrien Félix-Faure, Géraldine Eynard

Quantity surveying

Alain Mollaret, Denis Chaix